Myxomatose

Ziekteverwekker
Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een virus.
Dit virus wordt verspreid door bloedzuigende insecten zoals bv. muggen. Ook konijnenvlooien, die regelmatig bij wilde konijnen gevonden worden, kunnen het virus verspreiden.
Het virus kan zeker een aantal maanden in het bloed van de konijnenvlooien blijven leven.

Als een mug of een vlo het konijn prikt om bloed te zuigen, kan het virus worden overgebracht. Binnen een paar dagen zit het virus in de lymfeklier en verplaatst zich van daaruit verder het lichaam in. Het virus vermenigvuldigt zich meestal in de huid; vooral van de neus, snuit, oren en rond de anus en geslachtsorganen.

Symptomen en verloop
De eerste tekenen van Myxomatose zijn dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Gezwollen oogleden, samen met gezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen zijn de belangrijkste symptomen.
Binnen enkele dagen kunnen de zwellingen zo ernstig worden dat ze blindheid veroorzaken en misvormingen van neus, snuit en oren.

Vele konijnen sterven vrij snel na de eerste symptomen; er zijn echter dieren die weken na infectie nog leven. Genezing is zeldzaam maar ongeveer 5% van de wilde konijnen herstelt van de ziekte en wordt immuun. Herstel van tamme konijnen is ook gerapporteerd echter het betreft hier wel uitzonderingsgevallen.

Voorkomen van de ziekte
Er is een vaccin op de markt tegen Myxomatose (Lyomyxovax van Merial). Konijnen kunnen geënt worden vanaf 6 weken leeftijd. Na de enting kan een bult optreden op de plek van vaccinatie. Meestal verdwijnt deze vanzelf.
De bescherming bedraagt ongeveer 6 maanden dus 2x per jaar vaccineren (mei en november) geeft voldoende bescherming.
Omdat het vaccin na oplossen maar één uur houdbaar is en er 10 doses in één flesje zitten is het veel praktischer als er meerdere konijnen tegelijk geënt kunnen worden dan dat er één flesje aangebroken moet worden voor één konijn en de rest weggegooid moet worden.
Daarom houden wij een konijnen-entmiddag en is de vaccinatie dan een stuk goedkoper!

Daarnaast kan men aan parasieten bestrijding denken om de vlooien en muggen weg te houden.
Gebruik NOOIT Frontline bij een konijn.
Wat wel goed gebruikt kan worden is Advantage en Stronghold.