Sterilisatie poes

Als u geen jonge poesjes wilt is het verstandig de poes te laten steriliseren. Omdat elke ingreep ook risico’s met zich meebrengt proberen wij u vooraf te voorzien van voldoende informatie. Op die manier kunt u een goede keuze te kunnen maken.

Poezen kunnen krols worden vanaf een leeftijd van 5 a 6 maanden. Vanaf dat moment zijn ze vruchtbaar en kunnen dus gedekt worden cq jongen krijgen. Vaak is de krolsheid zeer duidelijk (afwijkend gedrag, overdreven aanhankelijk, veel miauwen, op grond gaan liggen etc). Het kan heel vervelend zijn hetgeen erg wisselend is per poes. Sommige poezen vertonen heel weinig krolsheid symptomen en zijn dus makkelijk te “missen”.

Alternatief sterilisatie poes

Het alternatief is om elke week de poezepil te geven. Echter deze heeft medisch gezien enorme nadelen. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren is vele malen groter door de toediening van de poezepil.

Helaas zijn de melkkliertumoren bij de kat vaak kwaadaardig en zaaien in een vroeg stadium uit. Het is dus van belang de kans op melkkliertumoren zo klein mogelijk te houden. Bij poes sterilisatie op jonge leeftijd (rond de 6 maanden) is de kans op melkkliertumoren nihil.

Advies van uw dierenarts

Wij adviseren u om uw poes sterilisatie te laten uitvoeren op een leeftijd rond de 6 maanden. De poes is dan oud genoeg om geen onnodige narcoserisico’s te lopen. Kans dat de poes al krols is geweest/gedekt is nog zeer klein.

Hele jonge kittens worden tegenwoordig ook al gesteriliseerd op een leeftijd vanaf 8 weken oud.
Wij vinden het narcose risico op zo’n jonge leeftijd toch vrij groot! Deze wegen niet op tegen de mogelijk voordelen (geen onverwachte nestjes door te laat steriliseren).

Heeft u toch nog vragen neem dan telefonische contact met ons op. Ook kunt u langs komen tijdens onze openingstijden. De assistentes u kunnen adviseren en voorzien van informatie.

poes binnengedragen klaar voor sterilisatie