Blaasgruis of blaasontsteking

Urinewegproblemen bij katten

Katten hebben relatief vaker problemen met de urinewegen dan bijvoorbeeld honden. De oorzaken voor urinewegproblemen kunnen heel verschillend zijn. Voorbeelden hiervan zijn blaasontsteking en blaasgruis (diverse vormen).

Oorzaken
Bovenstaande symptomen kunnen voorkomen bij blaasontsteking en blaasgruis, maar ook bij een gedragsprobleem. Om de exacte oorzaak te achterhalen, is het verstandig eerst de urine te laten controleren. Uw dierenarts zal u informeren over de uitslag van dit onderzoek en samen met u bepalen welke oplossing het beste past bij uw kat. Het urineonderzoek hoeft niet altijd een duidelijk lichamelijk probleem aan te tonen. Indien hier inderdaad geen van sprake is, kan uw kat een gedragsprobleem hebben ontwikkeld. 

Blaasgruis
Uw kat kan ook last hebben van blaasgruis. De twee meest voorkomende vormen zijn struviet en oxalaat. Blaasgruis ontstaat doordat bepaalde mineralen in een te hoge concentratie in de urine niet meer oplossen. Het oplossen is afhankelijk van de zuurtegraad (pH-waarde) van de urine in de blaas. Voeding, voedingsmethodiek, aanleg en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van blaasgruis. Het vaak wisselen van voeding heeft schommelingen in de zuurtegraad van de urine tot gevolg. En die schommelingen kunnen leiden tot het niet langer oplossen van de mineralen.

Struviet ontstaat als de concentratie magnesium, fosfor en/of ammonium in de urine te hoog is. Bij urine die niet zuur genoeg is, zal struvietblaasgruis het gevolg zijn. De pH-waarde van de urine in de blaas ligt dan boven de 6,8. Oxalaat ontstaat bij een te hoge concentratie aan calcium en oxaalzuur. Oxalaatblaasgruis is het gevolg van een te zure urine in de blaas, waarbij de pH-waarde onder de 6,2 uitkomt.

Blaasgruis kan verholpen worden met speciale dieetvoeding. Het dieet zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de urine verandert, waardoor de kristallen kunnen oplossen. Na een periode van acht weken is het overgrote deel van de kristallen opgelost. Om te controleren of de kristallen geheel weg zijn, dient altijd de urine opnieuw te worden gecontroleerd. Urine kan tijdens openingstijden langsgebracht worden.

Symptomen van urinewegproblemen:

• Vaak en kleine beetjes plassen.
• Buiten de kattenbak plassen.
• Plassen op ongebruikelijke plaatsen.
• Klaaglijk miauwen tijdens het plassen.
• Bloed bij de urine.
• Veelvuldig schoonmaken van de achterhand.
• Weinig eetlust.
• Lusteloos.

Preventie urinewegproblemen katten

Als alle klachten verdwenen zijn en in de urine geen kristallen meer gevonden worden, is de kat in principe vrij van blaasgruis. Om te vermijden dat de klachten terugkomen, is het verstandig een voeding te gebruiken die blaasgruisvoorkomend werkt.