Wormen zijn veel voorkomende parasieten in het lichaam van uw huisdier. De belangrijkste wormen zijn spoelwormen, lintwormen en zweepwormen.
Spoelwormen
Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij uw huisdier. Er bestaan verschillende soorten spoelwormen. De volwassen wormen leven in de darm van uw huisdier. De wormen krijgen hun energie om te groeien en eitjes te leggen uit de darminhoud. Volwassen vrouwtjes leggen 20.000 eitjes (kat) tot 200.000 eitjes (hond) op 1 dag! Al deze eitjes komen in de omgeving terecht met de ontlasting. Voor dat de eitjes besmettelijk zijn, moeten deze enkele weken rijpen. De besmettelijke eitjes kunnen jarenlang in de omgeving blijven, ze zijn ongevoelig voor hoge en lage temperatuur.
Ondanks hele goed hygiëne kan uw huisdier het hele jaar besmet raken met allerlei soorten wormen. Uw huisdier neemt de eitjes uit de omgeving op; bijvoorbeeld uit de zandbak, honden uitlaatplaatsen. De eitjes plakken aan de snuit, aan de poten van uw huisdier en deze krijgt de eitjes binnen bij het likken. Ook neemt u eitjes aan uw schoenen mee naar binnen.
Volwassen huisdieren
Bij volwassen huisdieren trekt een klein deel van de larven door het lichaam via de lever naar de longen, wordt opgehoest en ingeslikt en wordt een volwassen worm in de darm. Het overgrote deel van de larven gaat in rustfase in de spieren, de lever, de nieren en soms in de hersenen. Dit kan jaren duren. Als uw huisdier drachtig is keren deze larven uit de rustfase naar de melkklieren (hond en kat) en naar de baarmoeder (enkel bij de hond). De pups en kittens worden besmet door het drinken van de moedermelk en puppies worden in de baarmoeder al besmet en dus met wormlarven geboren! Bij jonge dieren trekt het overgrote deel doorheen het lichaam en wordt volwassen in de darm.
Bij uw volwassen huisdier beperken de klachten zich tot een doffere vacht, vermindering van de conditie en soms lichte maag-darmklachten (braken, diarree).
Jonge dieren zijn veel gevoeliger voor een wormbesmetting. De klachten kunnen zijn: opgeblazen buik, koliek, braken, diarree, doffe vacht, versnelde ademhaling, neusuitvloeiing en hoesten. Verder kan uw jonge huisdier vermageren en groeiachterstand oplopen. Bij een ernstige besmetting kan zelfs bloedarmoede en sterfte optreden, neem dan z.s.m. contact met ons op.
Wormeitjes niet zichtbaar
Spoelwormeitjes zijn niet te zien in de ontlasting van uw huisdier, in het geval van een grote besmetting kunt u soms de volwassen wormen opmerken als spaghetti-achtige slierten die wel 18 cm lang kunnen zijn.
Kinderen en volwassenen kunnen de besmette eitjes opnemen uit de omgeving; bijvoorbeeld de zandbak, de vacht van het huisdier. De larven worden geen volwassen wormen bij de mens, maar komen terecht in spierweefsel, lever, longen en andere organen. Na een tijdje worden de larven afgebroken door het lichaam en herstellen de organen en weefsels.
Kinderen kunnen verschillende klachten krijgen van de larven: buikpijn, leveraandoeningen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, sloomheid, gedrag-en leerstoornissen, slecht slapen, longontsteking, hoesten/niezen, keelontsteking, opzetting van halslymfeklier, hoofdpijn, koorts, blindheid aan 1 oog (door ontsteking van netvlies van larve). Ook kan door besmetting met de larven asthma tot uiting komen.
Lintwormen
De meest voorkomende lintworm is de lintworm die wordt overgedragen door vlooien en luizen. De lintworm wordt opgenomen door uw huisdier, als het dier een vlo of luis opeet. De eitjes komen vrij in de darm en ontwikkelen tot volwassen wormen. De vrouwtjes leggen eitjes in pakketjes die rond de anus van uw huisdier te zien zijn als “maden of rijstkorrels”.
Over het algemeen veroorzaken lintwormen geen lichamelijke klachten bij uw huisdier. Alleen bij massale infecties kan diarree voorkomen. Wel kunnen de eipakketjes aan de anus zorgen voor irritatie en sleetje rijden.
Kinderen kunnen bij het spelen met uw huisdier ook een vlo inslikken en lintworm ontwikkelen.
Zweepwormen
Zweepwormen komen alleen voor bij honden in kennels. De honden likken de eitjes op en de eitjes ontwikkelen zich in de darm tot volwassen wormen. Bij ernstige infecties kan uw huisdier last krijgen van slijmerige diarree soms met wat bloed.
U kunt zelf iets tegen de wormen doen!
Het voorkomen van een wormbesmetting en het beperkt houden van de besmetting van de omgeving is belangrijk.
-
Zorg voor een goede ontworming
- Er zijn verschillende producten op de markt. Tablet en pasta die ingegeven moet worden of met het eten toegediend kan worden en spot-on producten waarbij het product op de huid van de nek gedruppeld moet worden.
- Kies voor een product wat gemakkelijk toe te dienen is.
- Volwassen huisdieren die buiten komen moeten minimaal 4x per jaar ontwormd worden
- Volwassen binnenhuiskatten moeten minimaal 2x per jaar ontwormd worden
- Pups: moeten op 2,4,6,8 weken ontwormd worden en dan maandelijks tot ze 6 maand oud zijn, daarna 4x per jaar.
- Kittens: moeten op 3,5,7,9 weken ontwormd worden en dan maandelijks tot ze 6 maand oud zijn en daarna 4x per jaar.
- Moederhond en poes moeten de eerste keer tegelijk met de pups en kittens ontwormd worden
- Drachtige teven en poezen hoeven niet ontwormd te worden. De ontworming werkt niet voor de larven in rustfase.
- Alle dieren in huis moeten tegelijk ontwormd worden
-
Voorkom contact uw huisdier met besmettelijke eitjes
- Laat honden niet uit op plaatsen waar veel honden ontlasting ligt
- Ruim de ontlasting van de hond op met hondenpoepzakje of handschoenen
-
Voorkom dat uzelf en uw kinderen in contact komen met besmettelijke eitjes
- Laat uw hond niet uit op plaatsen waar kinderen spelen
- Ruim de ontlasting van honden en katten gelijk op met een poepzakje of handschoenen
- Deponeer de ontlasting niet in de groene bak, eitjes overleven het proces van composteren
- Laat uw huisdier niet op tafel of op het aanrecht
- Bij werken in de tuin draag handschoenen en was daarna grondig uw handen
- Laat uw huisdier niet in het gezicht likken (van uw kind)
- Was groente en fruit uit eigen tuin grondig
- Reinig de vast ligplaatsen van uw huisdier grondig, ook de deurmat.
- Laat kinderen na het buitenspelen en voor het eten hun handen wassen
- Hou de nagels van kinderen kort
- Dek zandbakken goed af, als de kinderen er niet in spelen
- Laat uw huisdier niet in uw of in het kinderbed slapen