Vakantie

Alle dieren die naar het buitenland gaan moeten een chip hebben, geënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) en een europees paspoort hebben.
Dit geldt dus voor zowel de hond als de kat.
Tegenwoordig zijn er hondsdolheid entingen op de markt die drie jaar geldig zijn.
Uw hond of kat moet minimaal 3-4 weken voor vertrek geënt worden tegen hondsdolheid (afhankelijk van het land)

Voor Engeland en Noorwegen geld tevens dat de hond/kat voor vertrek een geregistreerd middel tegen teken toegediend moet krijgen en ontwormd moet worden met een middel wat praziquantel bevat.
Deze behandelingen moeten door de dierenarts in het paspoort afgetekend worden.

Voor landen buiten Europa gelden soms andere eisen. Neem gerust contact met ons op voor vragen hierover of over bovenstaand verhaal.

Aanpassingen invoereisen dieren

Vanaf 1 januari 2012 zijn er veranderingen met betrekking tot de invoereisen van dieren naar het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden.

Zweden

De bloedtest vervalt (titer bepaling rabiës) en de behandeling tegen wormen.

Verenigd Koninkrijk

Ook hier vervalt de bloedtest en de tekenbehandeling, maar is de ontworming bij de hond tussen 1-5 dagen voor aankomst nog steeds verplicht.

Noorwegen

De ontworming binnen 10 dagen blijft voor invoer verplicht. Deze moet in Noorwegen binnen 7 dagen door een dierenarts ter plaatste herhaald worden. De bloedtest is afgeschaft.

Ziekten in het buitenland

honden met vakantie

Gaat u naar Zuid-Europa op vakantie dan is het verstandig een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat uw hond bepaalde ziekten oploopt.

  • Zorg dat uw dier goed is ingeënt tegen Parvo/Weil/Hondeziekte/Hcc cq de jaarlijkse vaccinaties.
  • Bescherm uw dier tegen zandvliegen en teken; deze kunnen Leishmania en Babesia overbrengen. Zowel Leishmania als Babesia kunnen behoorlijke ziekteverschijnselen veroorzaken bij uw dier. Middelen die tegen zowel teken als zandvliegen werken zijn de Scalibor tekenband of Advantix.
  • Hartworm is een ziekte die ook overgebracht kan worden in Zuid Europa. Preventief kunt u uw hond behandelen op dag van terugkomst en 4 weken later met bv Milbemax. (ontwormmiddel)
Huisdieren-en-mensen-dichter-bij-elkaar-brengen

Kijk voor meer informatie op: invoereisen per vakantieland