Bij de sterilisatie van een teef worden meestal alleen de eierstokken verwijderd. Alleen bij afwijkingen aan de baarmoeder wordt deze ook verwijderd.
De teef wordt meestal twee maal per jaar loops maar er zijn variaties, sommige teven hebben een kortere cyclus en worden één maal per 3-4 maanden loops, andere maar één maal per jaar.Het gemiddelde ligt echter bij één maal per 6 maanden.
Het beste tijdstip om uw teef te laten steriliseren bij een hond met een normale cyclus is 3-5 maanden na de loopsheid. Hormonaal gezien is dit voor de hond het prettigst en de baarmoeder en eierstokken zijn in deze periode het rustigst cq het minst doorbloed. Als men korter na de loopsheid steriliseert kan de teef erg schijnzwanger worden na de operatie hetgeen voor de hond niet plezierig is.
Waarom steriliseren?
Er zijn een aantal voordelen van sterilisatie hieronder op een rijtje gezet;
- Uw teef wordt niet meer loops; geen hitsige reuen en geen bloedverlies meer
- Bij sterilisatie op jonge leeftijd (zie hieronder) wordt de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd nihil.
- Geen problemen meer met baarmoederonsteking bij oudere teven. (de zgn pyometra die meestal operatief behandeld moet worden)
- Kans op het ontwikkelen van suikerziekte bij oudere teven ten gevolge van hormoonwisselingen is niet meer aan de orde.
- Geen schijnzwangerschappen meer of gedragsveranderingen tgv de hormoonschommelingen. Sommige teven worden duidelijk stabieler in gedrag.
De nadelen van sterilisatie;
- Vacht veranderingen; vooral bij langharige honden wordt de vacht duidelijk dikker, meer ondervacht, moeilijker te onderhouden.
- Kans op urine incontinentie bij gesteriliseerde teven (meestal op oudere leeftijd) is groter. (Dit is meestal wel goed te behandelen met medicijnen)
- Gedragsveranderingen. Er wordt beschreven dat teven na sterilisatie kunnen veranderen in gedrag (agressief?) Onze ervaring is dat dit heel zelden voor komt.
Op welke leeftijd steriliseren?
Als u erover denkt om uw hond te laten steriliseren dan kunt u dit het beste op jonge leeftijd doen vooral vanwege het medische voordeel dat de kans op melkkliertumoren bij honden die na de eerste loopsheid gesteriliseerd worden met 75% wordt gereduceerd!.Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid ligt dit zelfs op 90%.
Er zijn echter indicaties (nog steeds niet goed wetenschappelijk onderbouwd) dat bij bepaalde rassen (bv de weimaraner,bouvier )de kans op urineincontinentie hoger is als de teef vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt.
Het narcose risico is ook iets hoger bij jonge honden onder een half jaar oud.
Bovengenoemde factoren meenemend houden wij als beste moment aan om uw hond te steriliseren 3-4 maanden na de eerste loopsheid. Maar zoals aangegeven is dit geen zwart-wit verhaal dus steriliseren voor de eerste loopsheid blijft zeker een optie.