Kennelhoest bij honden

Wat is kennelhoest

Kennelhoest is een infectie van de luchtwegen bij honden en wordt ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd. Zowel virussen als bacteriën spelen een rol bij het ontstaan van kennelhoest. Belangrijke verwekkers zijn het Parainfluenza virus, het Canine adenovirus 2 en de bacterie Bordetella bronchiseptica.

Hoe krijgt uw hond kennelhoest 

Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte en honden kunnen de ziekte krijgen bij contact met een besmette hond. Ziekte-overdracht vindt plaats via minuscuul kleine druppels in de lucht of via direct contact, zoals neus tegen neus. De kans op besmetting is het grootst op plaatsen waar honden veel met elkaar in contact komen bijvoorbeeld in kennels, maar ook bij uitlaatplekken, bij shows of bij de honden uitlaatservice.

Verschijnselen van kennelhoest 

Het belangrijkste verschijnsel is een harde en droge hoest. Het wordt wel beschreven als een ‘hoest als een zeehond’. Sommige honden hoesten tot overgeven aan toe. Het hoesten kan in de loop van circa twee weken vanzelf over gaan, maar er kunnen ook ernstige complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking. De luchtwegontsteking kan ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen. Bij erg jonge dieren, oudere dieren of dieren die door een andere ziekte een verminderde weerstand hebben, kan kennelhoest zich al in de beginfase ontwikkelen tot een ernstig ziektebeeld.

Honden bescherming tegen kennelhoest

Om de kans te verkleinen dat uw hond kennelhoest krijgt, kunt u een afspraak maken om uw hond laten enten. Een enting biedt geen volledige bescherming, maar verkleint de kans dat uw hond kennelhoest krijgt. Tevens wordt door enting de kans dat uw hond een ernstige complicatie als boven beschreven ontwikkeld, stukken kleiner.

Honden entingen tegen kennelhoest

Er zijn twee inentingen op de markt. De neusenting en de injectie onder de huid.

De neusenting wordt als een druppeltje in de neus ingegeven. Al na drie dagen biedt deze vaccinatie bescherming. Deze enting geeft een uitstekende bescherming die een jaar geldig is.

Een andere enting tegen kennelhoest is de injectie onder de huid. Een nadeel van deze enting is dat deze slechts 3 maanden geldig is. Om een jaar bescherming te bieden, moet uw hond dus meerdere malen per jaar geënt worden. Daarnaast duurt het langer (7-10 dagen) voordat de enting bescherming biedt.

honden