Fokkerij

Waarom progesteronbepaling bij teven? Een teef wordt gemiddeld twee maal per jaar loops (kan nogal wat variatie in zitten). In deze loopsheid die gemiddeld zo’n 2-3 weken duurt, is de teef maar een beperkt aantal dagen vruchtbaar.
Meestal ligt het vruchtbare moment rond dag 10-12 na het begin van de loopsheid.
Echter hier kan een enorme variatie in optreden; sommige teven zijn al vruchtbaar op dag 6-7 en sommige pas op dag 30 na het begin van de loopsheid.

Een goede! dekreu kan heel goed aangeven op welk moment een teef vruchtbaar is .
Dit is over het algemeen een zeer betrouwbare bron van informatie.
Niet iedereen heeft echter een goede dekreu in de “buurt”.
Het progesteron gehalte bepalen met de Immulute in het bloed van de teef is dan een goede indicatie wanneer de teef gedekt moet worden. Hiervoor kan je online een afspraak maken of bellen met de praktijk.

Progesteronwaarden bepaalt met de Immulite. Wanneer dekken:

< 1 ng/l
De teef is waarschijnlijk net loops.
Het beste is om over 3-4 dagen opnieuw bloed te laten prikken

1-2 ng/l
De teef zit nog steeds vroeg in de loopsheid.
Over 2 dagen opnieuw bloed prikken .

3-4 ng/l
De teef zit tegen de eisprong aan. De eicellen hebben na ovulatie nog 48 uur nodig om te rijpen voor ze bevrucht kunnen worden

5-6 ng/l
De teef heeft geovuleerd. De eicellen zitten nog in het rijpingsproces. Als eicellen klaar zijn om bevrucht te worden blijven ze zeker nog 2-3 dagen “goed”.
Het beste is om de teef te dekken over ongeveer 24 uur of om nogmaals bloed te prikken over 24 uur. Als de progesteron de waarde van 5 bereikt heeft dan is het algemene advies dekken op dag 1 en dag 3 na bepaling.

7-8 ng/l
De eicellen zijn nu klaar om bevrucht te worden!
Advies is gelijk dekken of KI

10 ng/l of >
De eicellen lopen terug in kwaliteit.
De teef kan nog wel gedekt worden maar de kans op een kleiner nest is aanwezig. Bij waardes >20 is de kans op een lege teef zeer groot!

fokken met progesteronbepaling