Chippen

Per 1-4-2013 is het verplicht dat alle honden die vanaf deze datum worden geboren, binnen 7 weken na geboorte worden gechipt. Binnen 8 weken na geboorte moeten de pups worden geregistreerd bij een databank. 

Daarnaast moeten alle honden, die vanaf die datum worden geimporteerd, ongeacht hun leeftijd, binnen 2 weken geregistreerd worden. Zij moeten al gechipt zijn om überhaupt Nederland in te mogen. Hiermee gaat het kabinet misstanden in de hondenfokkerij en hondenhandel tegen en wordt het welzijn van honden verbeterd.

Met een chip is de baas van een huisdier via een databank terug te vinden. Databanken verzamelen de gegevens van alle gechipte huisdieren. Aan het chipnummer ‘hangen’ de adresgegevens van de eigenaar. Een chip bestaat uit een kokertje van biologisch materiaal met daarin een geheugenchip en een spoeltje. Dit kokertje is ongeveer 1 cm bij 2 mm groot. De chip middels een injectie onderhuids ingebracht. De naald is iets groter dan die bij vaccinaties wordt gebruikt. Gelukkig valt de reactie op deze eenmalige injectie vaak mee.

Met een afleesapparaat wordt de chip geactiveerd en geeft een (onschadelijk) signaal af. Dit signaal bestaat uit een uniek nummer. De chip wordt niet afgebroken in het lichaam maar na inbrengen in het lichaam van uw huisdier ingekapseld. Invloeden van buitenaf hebben geen enkel effect op de chip of het nummer.

De chip kan al op jonge leeftijd worden ingebracht en gaat het hele leven van uw huisdier mee. De chip is onbreekbaar. Hij kan bij alle huisdieren worden ingebracht.
Nadat uw huisdier van een chip voorzien is, moet het nummer nog geregistreerd worden bij de databank.

Chippen is een uniek en veilig registratiesysteem. Door uw huisdier te chippen is uw dier altijd te herkennen. De beste manier om hem zo snel mogelijk weer bij u thuis te hebben!