Castratie reu

Waarom en hoe zal ik mijn reu laten castreren

Is het vanzelfsprekend dat een reu wordt gecastreerd? Of is het een noodzaak? Waarom wel, waarom niet? Zijn er alternatieven? En wat zijn de effecten van castratie op het dier?

Redenen om castratie te overwegen:

Mijn hond heeft vaak geelgroene druppels uit z’n penis
Bijna elke ongecastreerde reu heeft hier wel in meer of mindere mate last van.
Ze verliezen geelgroene druppels pus en zitten vaak veel te likken aan de voorhuid of penis. In de meeste gevallen hebben de honden zelf niet veel last van de voorhuidontsteking. In extreme gevallen kunnen ze er soms wat ziek of koortsig van zijn. Het probleem is vooral vervelend gezien de onhygiënische omstandigheden die het in huis geeft. De voorhuid schoonhouden met speciale cleaners heeft soms goed effect, maar het probleem zal vroeg of laat weer terugkomen. Het probleem verdwijnt in 99% van de gevallen na castratie.

Mijn hond loopt vaak weg
Sommige ongecastreerde reuen vergeten alle opvoeding als ze een loops teefje ruiken. Als een reu inderdaad ‘hals over kop’ wegloopt, kan dit voor erg gevaarlijke situaties zorgen. Dit gedrag zal in de meeste gevallen afnemen na castratie.

Mijn hond ‘rijdt’ (rijden = het maken van dekbewegingen).
Reuen kunnen gaan rijden op benen, kussens, kinderen of bijvoorbeeld de kat. Dit kan door mensen als hinderlijk gedrag worden gezien, dat voor een groot deel door mannelijke hormonen gestuurd wordt. In veel gevallen zal het afnemen na castratie. Echter een deel is ook een dominante handeling (ook dominante teven kunnen rijden op andere honden). Als een reu dit dus blijft doen, zal er goed gekeken moeten worden naar de rangorde in huis.

Mijn hond plast in huis
Het markeren van allerlei objecten buiten geeft meestal niet veel problemen. Vervelender wordt het als de reu dit ook in huis gaat doen. Castratie kan hierbij helpen, maar daarnaast moet ook goed gekeken worden naar de rangorde. De hulp van een gedragstherapeute kan hierbij soms noodzakelijk zijn. Alle Pet Wellness Centers hebben een samenwerking met een gedragsdeskundige. Kom dus langs als u een doorverwijzing wenst naar een adres waar de praktijk goede ervaringen mee heeft.

Mijn hond vertoont agressie
Agressief gedrag van reuen kan veranderen na castratie. Het is echter erg belangrijk van te voren goed te weten waarom de reu agressief is. Als een reu agressief is naar andere reuen, maar zich naar teven en mensen toe goed gedraagt, zal castratie in de meeste gevallen verbetering geven. De agressie is dan waarschijnlijk gedreven door mannelijke hormonen.Bij een reu die naar alle honden (zowel teven als reuen) agressief is, is het minder waarschijnlijk dat hormonen het probleem veroorzaken. Castratie geeft dan minder vaak verbetering.

Een hond die bijt uit angst, kan zelfs angstiger worden na castratie en sneller bijten. Hierbij is castratie dus niet aan te raden.

In alle gevallen geldt dat gedrag voor een deel door hormonen gestuurd wordt, maar voor een groot deel ook een optelsom is van karakter en opvoeding. Als een reu al jarenlang bepaald gedrag vertoont, zal dit niet als bij toverslag verdwijnen na castratie. Een probleem dat al lang bestaat, is vaak gebaat bij meerdere manieren om het aan te pakken. Castratie kan daarbij helpen, als ondersteuning bij bijvoorbeeld gedragstherapie.

Diergeneeskundige redenen voor castratie:

Vergrote prostaat
Reuen op leeftijd kunnen last krijgen van een vergrote prostaat. Echter ook bij redelijk jonge reuen kan dit voorkomen. Een reu waarbij de prostaat vergroot is, zal moeite krijgen met ontlasten omdat de prostaat de darm een deel dichtdrukt. Hij zal meer moeten persen, ook kan het zijn dat de ontlasting wat platter is dan vroeger. De reuen verliezen soms ongewild wat druppels urine.
Honden hoeven niet te ziek van een prostaatvergroting. Als de vergrote prostraat gaat ontsteken, krijgt de hond koorts en zal hij erg ziek zijn. Na castratie zal de prostaat kleiner worden doordat de hoeveelheid testosteron in het lichaam minder wordt.
Castratie heeft overigens geen voorkomend effect op prostaatkanker. Dit komt zelfs iets meer voor bij gecastreerde reuen en heeft een slechte prognose

Manieren van castratie:

Chemische castratie

Implantaat
Een andere manier van niet definitieve castratie is het implantaat. Het implantaat is ongeveer 2.5 cm groot en wordt door de dierenarts onderhuids aangebracht. Het implantaat geeft een hormoonachtige stof die voorkomt dat testosteron wordt aangemaakt. Als het optimaal werkt (na maximaal 6 weken) zijn de effecten op gedrag en gezondheid vergelijkbaar met die van een chirurgische castratie.
De testikels zullen erg klein worden door gebrek aan testosteron. Het implantaat werkt een half jaar tot een jaar. Als het uit begint te werken, zullen de testikels weer gaan groeien. Ook kan het gedrag dat door mannelijke hormonen veroorzaakt wordt weer terugkeren.

Wanneer de reden van castratie een vergrote prostaat is bij een reu op leeftijd, kan een implantaat een hele goede optie voor castratie zijn. De senior-reu hoeft dan niet onder narcose, terwijl de lichamelijke klachten als gevolg van de prostaatvergroting wel verdwijnen.

Ook kan het implantaat gebruikt worden in combinatie met gedragstherapie en heropvoeding. Reuen kunnen wat gemakkelijker te trainen zijn zonder dat ook de hormonen nog een rol spelen. Als de training erg succesvol is kan het voorkomen dat, wanneer het implantaat uitgewerkt raakt, het probleemgedrag toch niet terug zal keren.

Chirurgisch
Hierbij worden de testikels verwijderd door een kleine snede net voor de balzak. De hond moet hiervoor onder volledige narcose. Zoals bij elke narcose is er altijd een risico, maar dit is tegenwoordig met moderne middelen erg klein. Na de operatie moet er altijd opgelet worden dat de hond niet aan de hechtingen likt.
Deze manier is de meest definitieve oplossing. Dit is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn, als de castratie niet het gewenste effect blijkt te hebben.

Effecten van castratie op gewicht en vacht:

Gewicht
Na een castratie wordt de stofwisseling trager. Dieren gaan efficiënter met de voedingsstoffen om en zullen dus dikker worden van dezelfde hoeveelheid voer. Het is daarom aan te raden de hoeveelheid voer met 1/4 te verminderen na castratie. Voorkomen is beter, dus kom vooral het eerste halfjaar regelmatig even binnen tijdens onze openingstijden en controleer het gewicht van uw hond.

Vacht
Na een castratie kan de vacht wat veranderen. Dit komt vooral voor bij honden met langharige dikke vachten, bijvoorbeeld de Shih-Tzu en Cocker Spaniël. Deze vachten worden vaak zachter en pluiziger, en daardoor moeilijker te onderhouden. Ook rassen met een zogenaamde plukvacht zoals de Cairn Terriër kunnen soms wat zachtere haren krijgen, waardoor het plukken lastiger wordt